Checklist

Checklist openluchtvoorstelling

Stroom
In de naaste omgeving van de voorstellingslocatie (op maximaal 50 meter afstand) dient voorhanden te zijn:

  • een krachtstroomaansluiting (CEEform 400V/32A/3 fasen, nul en aarde, minimaal 25A afgezekerd)
  • of een aggregaat (minimaal 15 kVA, gestabiliseerd en geluidgedempt met een 32A CEEform aansluiting)

Locatie-eisen
1. Groot scherm (14,70 x 7,10 m):
De locatie heeft een afmeting van minimaal 50 x 30 m; in deze ruimte mogen zich geen bomen, lantaarnpalen, verkeersborden of andere obstakels bevinden die het vrije zicht op het scherm belemmeren. Er is een vrije ruimte van 15 x 20 m nodig om het scherm liggend op de grond in elkaar te zetten. Gedurende de voorstelling blijft de vrachtwagen achter het scherm staan. Een typische opstelling is als volgt:

Tychem - Film in het mais - 2014

Tychem – Film in het mais – 2014

Om een groot scherm te kunnen plaatsen moet de locatie toegankelijk zijn voor een vrachtwagen van 11,20 m lang, 2,55 m breed en 3,90 m hoog met een gewicht van 19 ton en een asdruk van 11,5 ton

2. Klein scherm (8,80 x 5,00 m (Widescreen) of 10,00 x 4,20 m (Cinemascope)):
Wanneer de locatie klein is of niet bereikbaar voor een vrachtwagen, dan is het mogelijk een kleinere unit en scherm te gebruiken. De locatie moet dan wel bereikbaar zijn voor een grote bestelwagen. De locatie heeft een afmeting van minimaal 20 x 40 m; in deze ruimte mogen zich geen bomen, lantaarnpalen of verkeersborden bevinden. Er is een vrije ruimte van 12 x 10 m nodig om het scherm liggend op de grond in elkaar te zetten.

Kralingen - 2013

Kralingen – 2013

Ballast of grondpennen
Het scherm moet worden getuid, waarbij stalen grondpennen (75cm lang) in de grond worden geslagen. Als de vergunningverlener dat niet toestaat, kunnen ballastblokken of watertanks gebruikt worden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Vergunningen
Voor een evenement op openbaar terrein in de openlucht is een gemeentelijke vergunning nodig. Bij de afdeling voorlichting van de gemeente kan men u informeren over de procedure. Zonodig kan Openluchtbioscoop u helpen met het verstrekken van de gevraagde gegevens, bijvoorbeeld het geproduceerde aantal decibels. Plant u ook horeca-activiteiten rondom de voorstelling, dan moet u hier een drankvergunning voor aanvragen.

Aanvangstijd
Film kijken doe je in het donker: een openluchtvoorstelling kan dus pas enige tijd na zonsondergang beginnen. Raadpleeg de zonsondergangkalender om de aanvangstijd te bepalen.

Op- en afbouwtijd
Bij een niet te bewerkelijke locatie neemt het opbouwen van projector, scherm en geluidsinstallatie ongeveer vier uur in beslag en het afbouwen circa twee uur. Dat betekent dat onze ploeg meestal rond 16:00 uur op de locatie zal arriveren. Wilt u dat de opbouw eerder start, dan zijn daar kosten aan verbonden.

Weer en wind
Houd er rekening mee dat een voorstelling niet kan doorgaan wanneer de weersomstandigheden gevaar opleveren voor omstanders en materieel. Een scherm van 50 tot 100 m2 is een flinke windvanger (zie Schaal van Beaufort). Mocht het weer daar aanleiding voor geven, dan wordt door Openluchtbioscoop op de ochtend van de voorstellingsdag outdooralert.nl geraadpleegd en besloten of de voorstelling kan doorgaan.

 

Nog enkele tips

Openluchtbioscoop kan u desgewenst adviseren bij de programmering. De keuze aan beschikbare films is groot, maar niet onbeperkt: nieuwe films die nog in de bioscopen draaien, kunnen bijvoorbeeld meestal niet worden geboekt. Ook bij oudere films is de beschikbaarheid van meerdere factoren afhankelijk. Raadpleeg ook aanbevolen films

Het vertonen van populaire films die al meerdere keren op de televisie zijn geweest, kan tot een teleurstellende opkomst leiden. Wij doen graag suggesties aan de hand om tot een interessant en aansprekend programma te komen.
 
Zorg voor goede publiciteit in lokale media en online, zodat het beoogde publiek vooraf op de hoogte is van de voorstelling. Met duidelijk zichtbare programma-aankondigingen op de locatie  informeert u ook toevallige voorbijgangers.
 
Zodra het scherm overeind staat, kunt u voor het draaien van een inloopmuziekje op cd  gebruikmaken van de aanwezige geluidsinstallatie. Ook is er een microfoon om het publiek toe te spreken.