Vertoning Napoléon groot succes

Napoleon, Ziggo Dome Amsterdam -2014

Napoleon – Ziggo Dome – 2014

 

Filmtechniek is trots om met de unieke vertoning van het meesterwerk Napoléon van Abel Gance een bijdrage te hebben geleverd aan deze succesvolle editie van het Holland Festival.
De Ziggodome Amsterdam werd in de volle breedte gevuld met een scherm van 40 meter breed en 10 meter hoog om de vertoning van de ‘grand finale’ zo indrukwekkend mogelijk te maken. Dit sluitstuk van de toch al zo innovatieve film uit 1927 is een triptiek met drie gesynchroniseerde 35mm projectoren, door Gance ‘Polyvision’ gedoopt.
Ronduit spectaculair is het als de zwarte kaders na ruim 5 uur film open schuiven en het beeld transformeert van het standaard 1:1.33 naar het ultrabrede 1:4.00 beeldformaat. De laatste 25 minuten tonen onder meer panoramische beelden van Napoleon uitkijkend over het slagveld in Italië, marcherende soldaten in een gespiegeld drieluik en de synchroon wapperende nationale driekleur. De dynamische montage blijkt nog niets van zijn kracht verloren te hebben en de oh’s en ah’s waren niet van de lucht.
Het publiek trakteerde na afloop van de voorstelling die de gehele zondag in beslag nam het Gelders Orkest o.l.v. Carl Davis met een daverend applaus, waarbij Davis elegant de credits gaf aan de man wiens portret als ‘encore’ verscheen in het middelste beeld: Abel Gance.

Lees ook de uitgebreide recensie van Jos van der Burg met achtergrondinformatie over Abel Gance en Napoléon in de Filmkrant #365 van Mei 2014.